EIP, sau Echipamentul Individual de Protecție, reprezintă orice echipament purtat de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia sau mai multor riscuri la adresa securității și sănătății sale la locul de muncă, precum și orice accesoriu sau supliment destinat acestui scop. Definiția și cerințele sunt reglementate prin HG 1048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă.
EIP include, dar nu se limitează la: căști de protecție, ochelari de protecție, mănuși, încălțăminte de siguranță, veste reflectorizante, centuri de siguranță pentru lucru la înălțime, măști de protecție respiratorie, antifoane etc.
Când trebuie folosit EIP?
- Atunci când riscurile nu pot fi eliminate sau reduse suficient prin măsuri tehnice colective: EIP este considerat ultima soluție în ierarhia măsurilor de prevenire. Angajatorul trebuie să prioritizeze măsurile colective (ex: sisteme de ventilație, bariere fizice, automatizare) și doar dacă acestea nu sunt suficiente, se recurge la EIP.
- Atunci când evaluarea riscurilor indică necesitatea: Evaluarea riscurilor este cea care stabilește ce tip de EIP este necesar pentru fiecare post de lucru, în funcție de riscurile specifice identificate.
- Conform instrucțiunilor angajatorului și fișei postului: Angajatorul are obligația de a furniza EIP gratuit și de a instrui angajații cu privire la utilizarea, întreținerea și depozitarea corectă a acestuia. Angajatul, la rândul său, este obligat să folosească EIP-ul conform instrucțiunilor și să semnaleze orice defecțiune a acestuia.
EIP-ul trebuie să fie adecvat riscului, să se potrivească utilizatorului, să fie curat și întreținut corespunzător.