Fișa de expunere la risc profesional este un document esențial în procesul de supraveghere a sănătății angajaților, care sintetizează informațiile privind expunerea unui lucrător la factorii de risc profesional specifici locului său de muncă. Este o componentă obligatorie a dosarului medical de medicina muncii.
Reglementare: Obligativitatea întocmirii și gestionării fișei de expunere este stabilită de HG 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, în special la Art. 20-21.
Cui i se întocmește? Fișa de expunere la risc profesional se întocmește pentru fiecare lucrător expus la factori de risc profesional. Practic, ea ar trebui să existe pentru toți angajații care sunt supuși unor riscuri identificate în urma evaluării riscurilor.
Scop și conținut:
- Documentarea expunerii: Principalul scop este de a documenta în detaliu natura și nivelul expunerii angajatului la diverși factori de risc profesional pe parcursul întregii sale activități la angajator.
- Monitorizarea sănătății: Permite medicului de medicina muncii să adapteze programul de supraveghere a sănătății (frecvența și tipul controalelor medicale, analize specifice) în funcție de riscurile la care este expus angajatul.
- Bază pentru diagnosticul bolilor profesionale: În cazul unei suspiciuni de boală profesională, fișa de expunere este un document important pentru medicul de medicina muncii și pentru comisia de expertiză medico-legală, deoarece oferă informații despre istoricul de expunere al angajatului la substanțe chimice, zgomot, vibrații, radiații etc.
- Conținut minim:
- Date de identificare ale angajatului și angajatorului.
- Denumirea postului de lucru/funcției.
- Descrierea detaliată a factorilor de risc profesional la care este expus angajatul, în funcție de evaluarea riscurilor (ex: zgomot > 85 dB, lucru la înălțime, vibrații, expunere la substanțe chimice specifice, efort fizic intens, lucrul la monitor, risc biologic etc.).
- Nivelul expunerii: (ex: valoarea măsurată a zgomotului, durata expunerii zilnice).
- Măsuri de prevenire și protecție: EIP-ul utilizat, măsuri tehnice implementate.
- Durata expunerii.
- Perioada de valabilitate a fișei.
- Semnăturile angajatorului (sau reprezentantului SSM) și a medicului de medicina muncii.
Fișa de expunere trebuie actualizată ori de câte ori intervin modificări ale locului de muncă, ale procesului tehnologic sau ale riscurilor la care este expus angajatul.